Den 16 december 1773 inträffade det välkända Boston Tea Party, Tebjudningen i Boston som det kallas på svenska. Det var amerikanska patrioter som förstörde tre skepp som hade en enorm telast som skulle skeppas till Storbritannien då båtarna ägdes av det Brittiska Ostindiska Kompaniet. Detta kanske inte anses vara en speciellt stor händelse i sig, och att det har hänt ännu mer absurda saker genom USA:s historia. Ingen kom ju ens till skada under Boston Tea Party. Men själva händelsen är mer symbolisk och var den utlösande faktorn till den amerikanska revolutionen.

 

Bakgrunden till Boston Tea Party

Amerikanarna hade fått nog av att vara slavar under Storbritanniens ledning, och själva Boston Tea Party var i grund och botten en protest mot skatten på te. Anledningen till att amerikanarna blev så upprörda för att det var tull på teet var för att de andra tullarna till de tretton kolonierna hade upphävts efter protester, så då ville de också protesterna. Britterna behöll endast tullen på te för att visa vilka de var som bestämde och för att trycka ner amerikanarnas värdighet ännu mer. Eftersom amerikanarna själv inte hade fått vara med och bestämma så ansåg dem att denna tull var olaglig och att engelsmännen inte hade någon rätt att ha den.

 

Själva aktionen av Boston Tea Party

Det var Samuel Adams som var själva ledaren till auktionen och drog igång hela Boston Tea Party. På torsdagsnatten den 16 december 1773 så vräkte en grupp på 50 uppretade Boston-invånare med Adam i toppen av lasten från tre brittiska skepp som låg i hamn och var på väg att skeppas över atlanten. Bland dessa 50 uppretade personerna var Paul Revere med, som även kallades för Sons of Liberty. Enligt skrönor och legender från förr så var alla utklädda till mohawkindianer men enligt den bevisning vi kan hitta idag så gällde detta endast ett fåtal av de 50 medverkande personerna. Sammanlagt så vräkte de 342 lådor med te som motsvarade ett värde på hela 18 000 pund. Idag motsvarar 213 400 svenska kronor, vilket på 1700-talet hade väldigt mycket större värde än vad de har idag.

 

Vad fick Boston Tea Party för konsekvenser?

Den välkända aktionen resulterade i att den brittiska regeringen stängde hamnen i Boston för hela 16 år. Detta kallades för Boston Port Act och under den tiden så stiftade de nya lagar som de valde att kalla Intolerable Acts. Amerikanska medborgarna, framförallt i Boston, var inte nöjda med de nystartade lagarna, så de började protestera igen och den amerikanska revolutionen tog fart.

 

Att förklara den amerikanska revolutionen och alla dess anledningar och konsekvenser skulle man kunna ägna en hel roman till. Därav presenterar vi den korta versionen av revolutionen, som var ett händelseförlopp under andra hälften av 1700-talet. Resultatet av den amerikanska revolutionen var att de tretton kolonierna i det geografiska området av Nordamerikas östkust men tillhörde Storbritannien slog sig fria och fick självständighet från det Brittiska Imperiet. Detta kom sedan att bli USA, United States of America. Det som gjorde att kolonierna kunde bli fria som den brittiska makten var att de alla tretton gick samman och enades. Då bröts det amerikanska frihetskriget ut som var en väpnad konflikt mellan de två numera engelsktalande länderna. Det amerikanska frihetskriget pågick mellan 1775 och 1783. Andra viktiga år under denna revolution var att 1776 så förklarade sig amerikanarna sig självständiga mot britterna, men det var inte först 1782 som det vart fred på slagfältet och seger för amerikanarna. Den amerikanska revolutionen medförde dessutom sociala och intellektuella förändring för den amerikanska befolkningen. Demokratin diskuterades i många stater och växte sakta men säkert i landet. Det var en stor förändring från invånarna efter att ha varit styrda med järnhand av britterna.

 

Boston Tea Partys efterskalv

Nuförtiden så finns det en konsensus som säger att protester är uddlösa och att man inte har den makten man tidigare haft. Denna bilden är dock missvisande då samhället har utvecklats rent teknologiskt. Vi kan fortfarande se att många protester genomförs genom internet idag där vi antingen kan samla stora grupper genom spel på internet, som t.ex. online casino (källa), sociala media eller olika forum som diskuterar orättvisor. Det ska däremot nämnas att dessa protesterna inte är reglerade på samma sätt som en vanlig protest, så det gäller att vara uppmärksam så att man inte försvinner ut på djupt vatten.

 

Det protesterna som grundande Boston Tea Party har lärt oss att man kan åstadkomma stora förändringar i samhället genom att höja en gemensam röst för att få en förbättring. Med kraften av den teknologiska utvecklingen så kan vi nå ut till allt fler människor världen över och på så sätt stärka vår röst ytterligare.