Koloniseringen av Amerika

År 1492 var Christopher Columbus på en upptäcktsresa med ett enda mål – att hitta Indien. Han stötte på ett stycke land och trodde att han hade nått sitt mål men i själva verket hade han nått en ö i Västindien och öppnat dörren på glänt för den europeiska koloniseringen av Amerika. Ungefär 15 år efter Columbus död upptäcktes att det inte alls var Indien han har funnit, utan ett helt och hållet okänt land i en helt ny värld. Européerna började direkt att utforska saken närmare och lägga beslag på marken. Portugal och Spanien delade på Sydamerika, medan Frankrike och England senare kom att lägga beslag på Nordamerika. Alla länder fick sitt, helt enkelt.

Portugiserna började bedriva handel med den befintliga befolkningen i Sydamerika, medan spanjorerna tog sig fram med våld och började ockupera delar av kontinenten. Man brukar kalla de spanska erövrarna conquistadores, vilket helt enkelt är spanska för erövrare. Den typiske conquistadoren var en arbetslös ung man som var sugen på äventyr och en framtid som rik. Från början var européernas mål att extrahera så mycket rikedomar ur Nord- och Sydamerika som det bara var möjligt, såsom guld, silver och annat. Det fanns dock inte bara små folk, utan också större kulturer på dessa kontinenter; inkakulturen i Anderna och aztekerna i Mellanamerika, till exempel. De levde i stora städer med enorma byggnader och imponerande infrastruktur samt avancerade sociala strukturer.

Européernas maktövertag

Även om det fanns kulturer med bofasta befolkningar i Nord- och Sydamerika som var högt utvecklade och talrika med människor, kunde de i slutändan inte stå emot européernas våld. De senare hade bättre vapen, helt enkelt. De förde ett krig mot invånarna och tvingade dem att underkasta sig. De förstörde städernas tempel och andra religiösa artefakter. Målet var att föra in kristendomen i den nya världen och detta till varje pris. Införandet av kristendomen blev en förklaring till vad som egentligen handlade om pengar. Man ville erövra så mycket makt och rikedomar som möjligt och kristendomen var den ideologi som man ansåg legitimera detta projekt. Som så många gånger tidigare användes religionen som ett vapen.

Det spanska våldet

Européerna tvingade de infödda människorna att arbeta för dem, bland annat genom att leta efter guld och silver i bergen och arbeta åt dem på enorma plantage. Det gick förstås inte utan protester, utan de förtryckta människorna gjorde motstånd med jämna mellanrum. Även den spanska kungen förbjöd sina landsmän att använda den sydamerikanska befolkningen som slavar. Det förhindrade dock inte de spanjorer som redan var där att med en stor portion våld undertrycka befolkningen. Spanien blev dessutom enormt rika på kuppen och de hemma hade således en anledning att inte protestera mot barbariet. Miljontals människor av urbefolkningen dog som följd av den europeiska koloniseringen. Det gick från 50-100 miljoner människor i förkolonial tid, till runt sex miljoner efter koloniseringen.

Massdöd och slaveri

Urinvånarna dog inte bara av européernas våld, utan också av de många sjukdomar som dessa förde med sig och som ingen i Amerika var van vid. Människors immunförsvar är helt försvarslösa inför sjukdomar som smittkoppor, pest, tyfus och influensa. Mer än 20 miljoner människor dog på bara 60 år. Det räknas till en massdöd som är en av de största genom hela historien. Det uppstod ett behov av nya slavar och européerna började hämta människor från Afrika, människor som från början till slut behandlas som djur eller verktyg. Mellan år 1700 och 1800 förslavade européerna runt 61 000 människor per år och förde dem från Afrika till Amerika. Totalt skeppades 12 miljoner människor på denna färd.

Triangelhandeln

Så uppstod den så kallade triangelhandeln mellan Afrika, Amerika och Europa. I Afrika tillfångatogs människor som sedan skeppades till Amerika. Där såldes de som slavar och tvingades arbeta utan lön och under omänskliga förhållanden i gruvor och på plantage. De råvaror som de producerade och extraherade skeppas sedan till Europa, där de såldes. Från Europa kom alkohol, glas och tyger till Afrika, för att betala slavhandlarna med. På detta vis kom som en bieffekt många frukter och grödor till Europa. Särskilt potatisen var en viktig lösning för hungersnöden i Europa. Detta förstås på Afrikas bekostnad, som sedan dess har varit världens fattigaste kontinent. Som legitimation för detta enorma förtryck skapades rasismen, som en pseudovetenskap i det naturvetenskapliga fältet.

 

 

Den förcolumbianska eran >>Amerikanska revolutionen

About the author : admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.